TEHNICA REJUVANCE
Având la originile sale tehnica Rolfing a americanului Stanley Rosenberg, tehnica Rejuvance a plecat de la experiențele specifice artei dramatice, pe care Rosenberg le-a studiat datorită profesiei sale. Ca orice altă persoană, și un actor are întipărite pe chip și în atitudinea corporală semne ale stărilor interioare pe care le trăiește frecvent. E suficient, de altfel, să privim cu atenție pe cineva pentru a ne da seama atât de starea sa momentană, cât și de tiparele atitudinale pe care le are. Ca exemple, umerii aduși ne arată starea de împovărare, cutele adânci dintre sprâncene ne sugerează durere, tristețe, mânie; iar acestea nu sunt doar expresii de moment, ci devin expresii constante, ce nu pot fi menținute decât prin tensiune și încordare musculară.
Ceea ce a dorit regizorul și profesorul Rosenberg a fost să găsească o modalitate de a înlătura tiparele de orice fel de pe fețele și trupurile actorilor de artă dramatică, pentru ca aceștia să poată performa. Era, deci, nevoie, de un demers care să vizeze componenta fizică, dar și pe cea psihică, lucru care, cel puțin în teorie, nu putea fi dificil, având în vedere caracterul de sistem al organismului uman.
Ce înseamnă aceasta?
Un sistem este o entitate în cadrul căreia o intervenție asupra uneia dintre parți are efecte asupra întregului. Orice afectare la nivel fizic este urmata de o perturbare la nivel psihic si orice problema apare la nivel psihic va avea prejudicii la nivel fizic. Manevrele efectuate de un practician Rejuvance contribuie într-o foarte mare măsură la eliminarea tensiunilor și a încordărilor musculare.