Spuneam că omul este un sistem; un sistem deschis, care realizează, deci, schimburi cu mediul. Toate componentele sale se influențează reciproc și orice disfuncție a uneia dintre aceste componente conduce la perturbarea sistemului în ansamblul său.
În general, suntem conștienți de aceste lucruri atunci când ne referim la componentele de nivel fizic. Știm că o afectare a coloanei vertebrale, de exemplu, are repercusiuni la nivelul întregii osaturi. Știm că un sistem imunitar slăbit duce la îmbolnăviri ale unui organ sau ale altuia.
Ce se întâmplă, totuși, dacă avem o stare mentală rea?
În ce fel ne afectează furia, frica sau ura?
Cum răspunde corpul nostru la acțiunea toxinelor mentale?
De-a lungul timpului, s-au efectuat numeroase cercetări privitoare la aceste legături, în scopul îmbunătățirii și menținerii stării de sănătate, de bine a ființei umane. Acestea arată modul în care conștientizarea anumitor aspecte ale personalității sau ale conduitei proprii poate ajuta la depășirea unei afecțiuni care se manifestă în plan fizic.
Sa luăm câteva exemple de astfel de manifestări și să vedem ce se poate afla dincolo de ele.
Astmul bronșic poate arăta: încercarea de a lua prea mult și de a nu da suficient înapoi; nevoia de afecțiune și de a fi îngrijit, tratat cu atenție de către cei din jur; teama de autonomie; refugiu în plan ideatic; apărarea de parțile întunecate ale vieții; agresivitate în față propriei neputințe; dorința de a domina, dar conștientizarea neputinței de a o face; senzație de “sufocare” relativ la anumite situații/persoane.
Bruxismul (scrâșnirea dinților) poate arăta: furie refulată, tristețe și agresivitate reprimate față de o situație greu de suportat, dorința nemarturisită de a agresa; frica de deschidere în scopul luării de decizii, strigăt interior; tensiune interioară puternică; discordanță între lumea interioară și cea exterioară, aversiune față de o situație existentă, dificultatea de a se încadra în propria viață.
Fibromul uterin poate arăta: predominarea aspectelor neesențiale asupra celor esențiale; abordarea problemelor în maniere ocolitoare; a acorda importanță și a da valoare mare lucrurilor obligatorii; a pune datoria mai presus de performanță; șoc emoțional legat de primele experiențe sexuale – resentimente, culpabilitate, rușine; gol interior; dorința neîmplinită de a avea copii sau de a crea; lipsa vitalității.
Foliculita (infecția rădăcinii firului de păr) poate arăta: conflict mocnit, tensiune interioară; probleme care nu au fost analizate suficient, ci lăsate deoparte, și care acum încearcă să iasă la iveală; închistare; nevoia de a se apăra, din cauza imposibilității de exprimare a nevoilor; grija excesivă pentru detalii.
Litiaza biliară (“pietre la bilă”) poate arăta: gânduri pline de furie, de amărăciune, de invidie, față de propria persoană și/sau față de alții, întreținute și acumulate de-a lungul timpului; frustrare, nemulțumire față de propria persoană în legătură cu talente/forțe nemanifestate.
Litiaza renală (“pietre la rinichi”) poate arăta: emoții și sentimente ce n-au fost depășite; emoții neexprimate din cauza fricii; probleme nesoluționate; manie în a face calcule, de teama sărăcirii, a ruinării; dorința de a impune limite și granițe.
Atunci când sentimentele, stările ascunse în spatele afecțiunilor pe care le avem sunt conștientizate, deja primii pași pe drumul rezolvării problemelor au fost făcuți.
Studiile realizate în acest sens ne pot fi de un real folos.
Recomand lucrarea “Boala ca simbol”, manual de psihosomatică al Dr. Med. Ruediger Dahlke sau “Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor. Cauzele subtile ale îmbolnăvirii” al psihoterapeutului Jaques Martel. Veți găsi în aceste volume numeroase informații utile, care vă vor oferi o perspectivă cu totul nouă asupra problemelor cu care vă confruntați.